Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did.
So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. --- Mark Twain

Monday, May 28, 2012

Botsvaana

.
493 päev.
Reisi algusest 55 155 km.
Maun.

Üle pika aja taas üks piiriületus. Seekord Namiibiast Botsvaanasse. Piiriületus on käesoleva reisi kahekümne üheksas. Ei ole just eriline juubel või midagi. Aga ikkagi eriline, sest Botsvaana on üks kolmest mandri Aafrika riigist, kuhu eestlane saab viisavabalt, teised kaks riiki on Maroko ja Svaasimaa.

DSC03424
Muhembo piiripunkt, kuidagi eba-aafrikalikult inimtühi. Peatun korralikult stopp-märgi juures, aga kedagi pole näha. Üldiselt Namiibias stopp märgi juures ei täielikult peatuta, lihtsalt kiirus võetakse maha. Sõidan edasi järgmise hooneni, mille ees pargib üks auto. Majas sees on pikk teeninduslett, mingit järjekorda ei ole, teisel pool letti on paar-kolm ametnikku.



Järgnevalt tuleb mul täita maal lahkumise vorm, passi lüüakse veel üks tempel, kõrvalakna juures on letil suur kaustik, sinna läheb kirja nimi ja auto andmed ja ongi kogu Namiibiast lahkumise protseduur. 

DSC03426
Nii inimtühja piiripunkti kohtab harva, kasutan võimalust ja teen mõned pildid, sest üldjuhul ei soovitata sellistes kohtades kaamerat välja võtta.

DSC03428
Täname, et külastasite Namiibiat! Lühidalt võib öelda, et igati positiivne ja külalislahke riik. Ning 86 päevaga jõuab külastada enamusi vaatamisväärususi. 

Paarisaja meetri kaugusel on Botsvaana piiripunkt ja samasugune vaikus. Sees selgub, et jutt viisavabadusest vastab tõele, passi lüüakse üks punane tempel, mis lubab riigis viibida 30 päeva ja jälle tuleb auto andmed ise kaustikuse kirjutada.

DSC03597
Kuna Namiibia ja Botsvaana (ja ka LAV, Svaasimaa ja Lesotho) kuuluvad ühte tolliliitu, siis mingit tollikontrolli ei toimu. Aga ühisesse rahaliitu Botsvaana ei kuulu, mis tähendab seda, et ATMist ei saa segamini LAV-I randi ja muud, saab ainult Botsvaana raha, mille nimeks on Pula, ja mis on veidi kõrgema kursiga, kui Lõuna-Aafrika rand. 100 pula = 108 randi = 10,27 eurot.

DSC03598
Ning 1 pula = 100 thebet. Thebed on metallraha. Ja "Pula" on tulnud Setswana keelest, ning tähendab "Let there be rain", muuseas.

Teedemaksud arvestatakse ja tuleks tasuda juba pulades, aga kuna mul pulasid ei ole, siis saame hakkama ka Namiibia dollariga. Raha on raha.

DSC03596
Igatahes makstud raha vastu saan arvutil trükitud kviitungi. Esimene rida on teedeluba kuni 3500 kg massiga sõidukile, teine rida on teede fond (vist), mis kehtib kuni järgmise aasta 24 maini, ja mis on selge ülemaksmine, sest ma ei saa ju siin nii lihtsalt aasta otsa olla, et see 20 pula läheks asja ette. Ja kolmas rida on väga tõenäoliselt 3 kuu kindlustus. Kui nüüd tagantjärgi mõelda ja arvutada, siis 50 pula võrdub 5,14 Euriga, mis on kolme kuu kohta täiesti normaalne liikluskindlustussumma. Eesti kindlustusfirmadel on siit mõndagi õppida. Lühidalt võib öelda, et seitset nahka seljast ei võetud.
   
Tavaliselt on Aafrika piiripunktides hulgem hakkajaid ja aktiivseid tegelasi, kes piiravad saabuva valge turisti auto sisse ja pakuvad rahavahetusteenust ja abi dokumentide vormistamisel, aga siin ei kedagi. Vastavat turgu nagu pole ja mingeid järjekordi ka ei ole.

Täidan auto andmete kaustikut, ja seal on veel eraldi lahter juhiloa numbri jaoks. Otsin välja oma ARK-ist saadud järjekordse EU juhiloa ja hakkan selle numbrit kaustikusse kirjutama, kui küsitakse rahvusvahelise juhiloa olemasolu ja selle numbrit. Vastan, et see on sama numbriga, mis on osaliselt õige, sest rahvusvahelise juhiloa esiküljel on tõepoolest tavalise juhiloa number. Vajalik dokument on kusagil autos. Rõhk on sõnal "kusagil". Edasi lähme auto juurde ning püüan meelde tuletada, kus kohta see ometi sai pandud. Pikapeale meenub ja näitan tähtsa paberi ette. Siiani pole seda veel keegi näha küsinud, nüüd on esimene kord. Ma ei hakka lähemalt uurima, mis saaks siis, kui mul rahvusvahelist juhiluba kaasas ei oleks.

Viin jutu hoopis Eesti ja Botsvaana ühistele lipuvärvidele, sest maailmas on ainult kaks riiki, mille lipuvärvid on sinine, must ja valge.

bwlarge

Siin on need ainult teises järjekorras. Tähendus on muidugi ka teistsugune. Sinine tähendab vett, täpsemalt vihma, ning must ja valged triibud tähendavad nii rassilist harmooniat ning on rahvuslooma sebra värvid.
Pika piiriületuse tseremoonia lõpuks kingin ametnikule kolm Eesti lipu kleepsu mälestuseks.

DSC03432
Nii et - Welcome To Botswana.

Natuke lisainfot Botsvaana kohta wikipediast. Botsvaana on merepiirita riik Lõuna-Aafrikas, naaberriikideks on Namiibia, LAV, Zimbabwe ja Sambia.

Elanikke on 2011 märtsi seisuga u 2 miljonit ning riigi pindala on 600.370km2 (sama suur kui Prantsusmaa, või nagu kaks Poolat.

Riik sai iseseisvaks 1966 aastal ning kuulus sel ajal maailma 20 vaesema riigi hulka. 1967 aastal leiti Botsvaanas teemante ning praeguseks on riik maailma kõige suurem teemantite kaevandaja.

Botswana
Botsvaana kaart.

DSCN8637
Päikeseloojang Okavango jõel.

DSC03515
Jätkub ...

No comments: