Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did.
So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. --- Mark Twain

Monday, December 19, 2011

Zimbabwe, Khami Ruins ja Matobo Hills

332.päev

Khami oli Shona (Torwa) tsivilisatsiooni pealinn 15-18 sajandil. Mahajäetud Khami linna varemed asuvad 22 kilomeetri kaugusel Bulawayost. Koht on rahvuslik monument aastast 1937 ja UNESCO World Heritage Site alates 1986 aastast.

Khami_Ruins (33)

Tee vaatamisväärsuseni oli korralikult tähistatud alates Bulawayo kesklinnast. Kaartidel oli katkendlik joon, aga ees oli ilus, veidi auguline asfalttee. Ainult et GPS näitas tee olemasolu ainult esimesed 15 kilomeetrit ja siis oli selle aparaadi jaoks tee lõppenud. Veel mõned kilomeetrid, ja siis juhatas teeviit paremale, edasi läks juba liivane lehmarada koos vastavate loomade jälgedega.



Khami_Ruins (1)

Sõidan edasi silt näitab, et ees on kool. Läbi kooli on alati huvitav sõita, aga tee keerab enne kooli kõrvale ja teel jalutavad ainult lehmakarjad. Korraks tundus, et siin ei olegi kedagi, aga tee lõppes tõkkepuuga, selle taga oli parkimisplats ja piknikukohad ning nagu hiljem selgus, oleks võinud siin ka ööbida.

Pilet maksis 10 USDd ja tunnniajane giiditeenus oli 2 USD.

Khami_Ruins (6)

Tee ajaloolise linna varemeteni. Tänu vihmaperioodile on kõik ümberringi roheline.

Khami_Ruins (17)

Esimesed müürid.

Khami_Ruins (19)

Khami_Ruins (88)

Ümmargused nurgad on üks Zimbabwe kiviehitustele iseloomulik omadus.

Khami_Ruins (34)

Mingit sideainet kivide vahel kasutatud ei ole, kõik püsib oma raskuse mõjul.

Khami_Ruins (40)

Khami_Ruins (41)

Arvatavasti esimeste portugali misjonäride poolt paigaldatud rist.

Khami_Ruins (56)

Gong Rocks – väga kummalised kivirahnud. Esialgu nagu väga tavaline Zimbabwe kivikuhi. Aga kui selle kõige suurema kivi peal oleva väiksese kiviga vastu neid suuremaid koputada, siis kostab peale koputust kivi seest tasane ja metalne helil. Nagu keegi lööks kirikukella.

Matobo National Park on asutatud 1926 aastal, tolleaegne nimi oli Rhodes Matopos National Park. Park asub Bulawayost 35 km lõuna suunas, ta on Zimbabwe esimene rahvuspark suurusega 425 km2 ja kuulus just erineva suurusega kaljumoodustiste ning koopamaalingute poolest. Aastast 2003 on Matobo Hills UNESCO World Heritage Site.

DSC04829

Tee Bambata koopani. 3 kilomeetrit sõiduteed ja edasi 1 km jalgrada, mis kulges kivide ja kaljude vahelt. Tee alguses olid valvurid ja nimi läks raamatusse kirja, eelmine külastaja oli käinud kahe nädala eest.

DSCN2763

DSC04799

DSCN2756

DSCN2759

DSC04813

Bambata Cave

DSCN2749

Koopajoonised.

DSCN2752

Väljavaade koopast

DSC04821

Zimbabwe – Matobo Hills

DSCN2772

Matobo rahvuspargis asub Cecil Rhodese haud.

Ma ei oska lühidalt kirjutada, kes on Cecil Rhodes, see on ikkagi pikk jutt, aga Lõuna Aafrikale oli ta sama oluline kui Georg Washington või Abraham Lincoln Põhja-Ameerikale. Poliitik, teemantikompanii De Beers asutaja, Rodeesia (Rhodesia) riigi asutaja. Rhodesia riik nimetati 1980-ndal aastal Zimbabweks. Lisalugemist Rhodese kohta Wikipediast

Haud asub mäel, mida ta ise nimetas “World View”, kohalik Ndebele rahvas nimetab seda kohta Malindidzimu – inglise keeles “Dwelling Place of Benevolent Spirits” ja eesti keelde tõlgituna võiks see olla siis “Heade Hingede Elukoht”.

Siia jõudmise momendil ei sadanud.

DSC04864

DSC04873

DSC04868

Ilusa ilmaga oleks siit muidugi super vaade, aga hea seegi, et vihm andis paariks tunniks järele.

DSC04917

Matobo Hills. Päikeseloojang Zimbabwes.

Jätkub.. Siia võiks lisada veel paarsada pilti ilusast kivisest ja mägisest Zimbabwe loodusest, aga järgmine teema ootab oma järge. Selleks on Great Zimbabwe Ruins – sest need on Aafrika kõige suuremad kiviehitised väljaspool Egiptust.

No comments: