Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did.
So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. --- Mark Twain

Thursday, January 13, 2011

Bulgaaria–Sofia

 

8. päev
13-01-2011 Õhtu
Bulgaaria – TIR Parkla enne Sofiat
Reisi algusest 2375 km
Temperatuur +6

Eelmise posti juurde selgituseks – kas pole toredam ja huvitavam näha kõiki neid loomaaias hoitavaid loomi hoopis vabas looduses kui nende loomulikus keskkonnas? Kindlasti, kaameleid ja krokodille ja ahve ja paljusid muid kohe kindlasti.

Aga ausalt öeldes ma ei soovi kohtuda mõnede loomadega nende oma kodus, nagu näiteks anakondaga, valge jääkaruga ja ussuuri tiigriga.  See nimekiri ei ole muidugi lõplik.

DSCN0236

See tiiger on Budapesti loomaaiast, siin on õnneks trellid ja klaas vahel.

Vahepeal sei tehtud reisiplaanis väike muudatus – esialgu oli mõte minna Bulgaariasse üle Rumeenia, ikkagi EU. Pole mingeid piiri- ja tolliformaalsusi ja muud. Aga otsem tee pidi olema üle Serbia. Juttude järgi korralik kiirtee. Ning autokindlustuse roheline kaart  peaks kirjade järgi kehtima ka Serbias. Ehkki seda keegi ei küsinudki.

Kuna Serbia pole EU, siis see oli esimene ametlik piiriületus. Kõigepealt piirivalve passikontrolliga ja siis toll. Mis iseenesest toimus väga kiiresti nii EU kui ka Serbia pool. Korraks vaadati passi, Serbia piirivalve lõi uude passi esimese templi, Serbia toll vaatas korra küljeuksest sisse, küsis ainult, et kuhu minek, vastuse peale, et Bulgaariasse ja edasi viibati käega, et eks mine. Ja oligi Serbia.

Kiirteemaksu sai tasuda nii kohalikus rahas kui ka eurodes.

Ööbimiseks bensiinijaam peale Belgradi, ei tahtnud pimedas pikalt sõita.

DSCN0247

Ilm ikka samasugune. Need pildid on siis enne Bulgaariat.

DSCN0255

Ida pool läks loodus mägisemaks. Ja kuidagi tuttav oli see, et teeviidad ja muud sildid olid kirillitsas.

DSCN0259

DSCN0262

Serbia – Bulgaaria piir. Peaaegu kilomeetrine veoautode järjekord, enamus Türgi numbritega. Järelikult ikka õige tee. Väikseid autosid peaaegu polnudki. Lihtsalt tuli suurtest mööda sõita kuni piir paistma hakkas. Ning EU-sse tagasipöördumine oli sama lihtne kui lahkumine. Korraks vaadati passi, aga mingit templit juurde ei lisatud. Ainuke küsimus tolli poolt oli, et kas sigarette on, millele sai eitav vastus antud.

Kohaliku raha kurss piiril oli 1 EUR=1,9 BGN (leevi). Eks homme näeb, kuidas üldine hinnatase on. Arvutamine peaks päris lihtne olema – jagad hinna kaheks, siis saab EUR-i hinna ja siis võib veel vana harjumuse järgi 15,6466-ga korrutada.

No comments: